Zelišča za duševno zdravje in kožuhanje

Nazaj

Kožuhanje

Z zanimanjem smo prisluhnili zeliščarju g. Milanu Feldinu iz Društva zeliščarjev Olimje, ki je govoril o zeliščih, ki lahko tudi pripomorejo k boljšemu duševnemu zdravju. Predstavil in prinesel je hermeliko, žajbelj in rožmarin.

„Za mir v duši je pomembno tudi pravilno dihanje“, je povedal g. Milan. Dotaknili smo se tudi drugih zelišč, ki so zanimala stanovalke in stanovalce. Ga. Sonja je povedala, da ji rožmarin ni nikoli uspelo vzgojiti na vrtu in da ji tudi nikakor ne ustreza. Razgovorili smo se o „štirih belih smrtih“, ki jih uživajmo v majhnih količinah – bela moka, svinjska mast, sol in sladkor. Slišali smo veliko zanimivega, hvala.

Nato pa je sledilo najbolj priljubljeno kmečko opravilo- kožuhanje! 

Ličkanje koruze ali kot rečemo „kožuhanje“ je nekoč sodilo med najpomembnejša jesenska kmečka opravila, pa tudi prava veselica za staro in mlado, ko se je bedelo pozno v noč. 

V Pegazovem domu si prizadevamo ohranjati stare običaje in navade, za katere se vedno znova izkaže, da stanovalcem veliko pomenijo. Kot se še spominjamo, so kmetje koruzo (klase) na njivah najprej ročno »polomili«, jo pripeljali na domače dvorišče, spravili  na „pojato“ in ob večerih skupaj ličkali. Za nas je to naredila naša zaposlena, Silva, hišnik Matjaž je poskrbel za prevoz in veselo opravilo se je lahko pričelo.

Ob sproščenem vzdušju nam je šlo ličkanje zelo dobro od rok, zraven smo zapeli ter se osvežili ob dobri kapljici. G. Mirko in g. Karli sta pare povezovala med sabo, da so pripravljeni za vešenje na rampe. Gospa Marija je vsa nasmejana dejala „Srce mi kar poje, tako sem srečna ob takšnem delu“. Prišlo je tudi nekaj stanovalk in stanovalcev, ki se sicer ne marajo družiti, ampak ob takšnem kmečkem opravilu so radi prisedli in pomagali.  Ličkanju je sledil »likof«, ki je sledil po počitku. Druženje smo popoldan zaključili ob čudovitih vokalih fantov skupine Šentrog.

Kožuhanje
Kožuhanje
Kožuhanje
Kožuhanje
Kožuhanje
Kožuhanje
Kožuhanje
Kožuhanje
Kožuhanje

Uradni podatki

Stopite v stik