Virtuoz Zoran Zorko v Pegazovem domu

8. december 2018

V soboto, 8. decembra, smo imeli v Pegazovem domu zelo zanimiv koncert. Obiskal nas je svetovno znani virtuoz na diatonični harmoniki, Zoran Zorko.

Z osemnajstimi leti je sklenil, da se bo posvetil komponiranju svoje glasbe in dokazal, da diatonična harmonika premore še marsikaj drugega, ne le valčka in polke, kot smo vajeni. Zoran se je odločil začeti iz nič in ustvariti nekaj, ki bo pustilo globoko sled v svetu glasbe. Aktiviral je novo glasbeno smer, ki združuje tako prvine slovenske narodne – etno, slovenske narodne, pop, jazz, rock, funky. Gre za nov in hkrati tudi virtuozni način igranja na najbolj priljubljen slovenski inštrument  diatonično harmoniko ali po domače – frajtonar'co.

Zoran Zorko je v avgustu 2012 podrl svetovni Guinnessov rekord v neprekinjenem igranju na harmoniko. V odličnem razpoloženju je igral neprekinjeno 35 ur in 32 min. Rekorder je s harmoniko v rokah prepotoval dobršen del Slovenije, od Ljubljane do Bleda, kjer je preigral noč, do Kranja, Novega mesta, Kostanjevice in nazadnje še do Brežic.

 

Stanovalci so bili navdušeni, umetnik pa se je prilagodil tudi želji posameznikov. G.Podkoritnik je rekel: »eno domačo še vdrapni«…in zavrtel se je venček slovenskih narodnih, ob katerih so skoraj vsi prisotni zraven zapeli. Pokazal nam je tudi, kako se igra s steklenico od piva in na koncu še nekaj veščin, ki jih je ob njegovi pomoči na harmoniki pokazala direktorica doma.