Paviljon kaktej in Pomona

22. 8. 2019

Avgustovski dnevi so prav primerni za potepanja naokoli. Tako smo na željo stanovalk in stanovalcev obiskali Paviljon kaktej v Cerovcu pod Bočem ter rojstno domačijo naše medicinske sestre Mojce ter brata Janka Zupanec, poimenovano Pomona.

Paviljon kaktej je občudovanja vredna zbirka preko 7.000 različnih kaktusov in ostalih sočnic iz vsega sveta. Lučka Lipnik nam je predstavila najstarejši kaktus Ariocarpus star več kot 60 let, najmanjši kaktus Blossfeldia, ki ne preseže 1 cm v širino in višino. Posebna oblika kaktusa Dirty Old Man Cactus, ki izžareva zmagoslavje, Taščin fotelj, ki potrebuje 40 let, preden prvič zacveti, pa kaktus, ki prinaša denar…

Kmetija Pomona je skrbno zasnovana v tradicionalnem podeželskem štajerskem stilu in jo odlikuje domačnost in izbrana oprema. Nahaja se ob smrekovem gozdu, ob rojstni hiši gospodarjevega očeta iz leta 1880. V bližini je »po starem« preurejeno gospodarsko poslopje, kjer je prostor za kulinarične užitke. Janko Zupanec je prijazen gostitelj, ki nam je dal pokusiti viljamovko, metin in zeliščni liker iz 16 zelišč. Mojca je spekla odlične štručke, za kar se lepo zahvaljujemo. Marinka je raztegnila harmoniko in ob petju in plesu nam je bilo prav luštno.

Tudi okolica nas je očarala - nasad hrušk in sadni vrt, pa stara brajda, blizu je več kot 200 let star svinjak in ribnik z domiselnimi počivališči.