Miselni zajček na šahovskem polju za bistre možgane

6. 1. 2020

Jože Borštnar iz Silove pri Velenju nam je danes predstavil unikatno, patentirano miselno igro, ki jo sam izdeluje. Od svojega 13. leta igra šah, a odkar si je umislil miselnega zajčka, ga igra vsak dan, saj zelo bistri možgane.

Na mizo položi lesen okvir, v katerem so zložene oštevilčene lesene ploščice, eno mesto pa je prosto. Ko so zložene po vrsti od 1 do 63, se razkrije vzorec šahovnice. Od tod ime slepi zajček. Šele ko je igra pravilno rešena, ta zajček "spregleda", nenavadno ime za igro pojasni izumitelj.

Stanovalke in stanovalci so z zanimanjem poskušali prestavljati lesene ploščice po lesenem okvirju, a zadeva ni čisto preprosta, tako, da so se med tem kar trudili. Borštnar pravi, da je sedaj njegov osebni rekord 12 minut, pričel pa je s štirimi urami.

"Prepričan sem, da bo ta igra nekoč bolj popularna kot šah. Res izredno bistri možgane, to opažam tudi sam, saj se sedaj počutim kot 42-letnik. Obenem mi daje ogromno volje do življenja. A licence ne prodam nikomur. Za nič na svetu ne."