Januarski sprehodi so uvod v celoletno gibanje zunaj in znotraj

9. 1. 2021

Tudi ob malo nižjih temperaturah zraka se je koristno sprehoditi zunaj. Ob tem udejanjamo mnoge koristi hoje:

·         Poveča kreativnost: študija iz 2012 je pokazala, da je bila skupina pohodnikov po štirih dneh hoje 50 % bolj kreativna.

·         Vitamin D: 30 min na soncu zadošča dnevni potrebi po vitaminu D....

·         Bolj zdravo staranje: raziskave so v 12 letih odkrile, da imajo ljudje, ki so veliko zunaj, manj težav, povezanih s staranjem v primerjavi s tistimi, ki so večino časa notri.

·         Več volje za gibanje – v naravi se zdi vadba lažja, zaradi česar nas to motivira k še več gibanja..

·         Izboljša spomin: dokazano je, da zmerna aktivnost, ki jo prakticiramo vsak dan pol leta, vpliva na spremembe v možganih tako, da se izboljša spomin.

·         Izboljša spanec – že 20-minutni sprehod poveča tvorbo serotonina in drugih hormonov, ki pomagajo, da bolje spimo.

·         Razpolovi možnosti obolenja za Alzheimerjevo boleznijo (pomagata tudi vrtnarjenje in ples) in poveča motoričnost pri obolelih s Parkinsonovo boleznijo.

·         Okrepi imunski sistem – po neki raziskavi že 20 min hoje na dan zmanjša možnosti, da v sezoni zbolimo za prehladom ali gripo za 43%. Če že zbolimo, pa virozna obolenja laže in hitreje prebolimo.

·         Zmanjša incidenco raka na debelem črevesju za 40% – študije ugotavljajo, da je najbolje iti na sprehod po jedi, saj hoja stimulira prebavo, s tem pa se hitreje presnavlja tudi glukoza. Sprehod po kosilu tudi zmanjša napihnjenost.

·         Vzdrževanje zdrave teže – 150 kalorij je energetska vrednost 30-minutnega hitrega sprehoda. Poleg tega hoja zmanjšuje željo po sladkem.

·         Zmanjšuje negativnost – če želimo na svet gledati bolj pozitivno, je najlažji način, da to dosežemo, prav sprehod v zelenem okolju.

·         Občutek sreče in navdih – če potrebujemo navdih ali se želimo počutiti bolje, je že stoletja dolgo znano, da lahko pridemo do obojega v naravi.

·         Zmanjša bolečine v hrbtenici – s hojo se v telesu sproščajo endorfini, ki so naše naravno protibolečinsko sredstvo. Hkrati s tem je hoja odlično zdravilo za vse, ki jih boli hrbet zaradi predolgih ur sedenja.

·         Pomaga proti depresiji – avstralska študije je dognala, da že samo redna hoja pomaga v boju z depresijo, če pa hodimo v naravi, je ta pomoč še večja. Znanstveniki s Stanforda so prepričani, da so ugotovili, zakaj čas v naravi deluje antidepresivno in antianksiozno – menijo, da z barve narave, kot sta zelena in modra spremenita valovanje možganov tako, da občutimo veselje, hkrati pa se nehamo ubadati s stvarmi, zaradi katerih smo potrti ali zaskrbljeni.

·         Zdravi sklepi – ko hodimo, kri kroži tudi v sklepih – in jih tako ponovno gradi, na mikroskopski ravni.

·         Hoja je vadba za celo telo – pri hoji uporabljamo prav vse mišice, ne le noge. Pomembna pa je pravilna drža med hojo.

·         Zmanjša možnost srčno - žilnih bolezni za 60% – kot vsaka vadba.

·         Zmanjšuje utrujenost – velikokrat ne moremo na sprehod, ker smo preutrujeni, ampak raziskave dokazujejo, da sprehod pomaga – po njem smo bolj sveži in lažje zaspimo, na dolgi rok tako zmanjšamo utrujenost. (vir: splet)

Stopite v stik

Pegazov dom
Celjska cesta 11
3250 Rogaška Slatina
03 818 55 00
tajnistvo@pegazov-dom.si
pegazov-dom.si

Uradni podatki

Comett domovi d.o.o.
Pegazov dom Rogaška Slatina
ID za DDV: SI83737766
IBAN: SI 56 05100-8015067390 (ABANKA d.d.)

Sledite nam

Desktop5.jpg
Retro permakultura za manj demence