Izlet stanovalcev v Olimje

17. maj 2019

17. maja smo Pegazovi izletniki odšli v sosednji kraj Podčetrtek, kjer smo si ogledali Olimje – cerkev, staro lekarno, zeliščni vrt in čokoladnico ter nato še Terme Olimia, kjer smo tudi kosili.

Prijazni člani družine Misja - Jecl so nas na vsakem koraku razveselili ter nam izlet zelo popestrili. Najprej luštna vodička Tina Jecl, delovna terapevtka v Pegazovem domu, nato še njen brat Boštjan Misja, direktor TIC-a, ki nas je pozdravil na avtobusu ob prihodu v Olimje in za piko na i je na harmoniko zaigral še župan Peter Misja v baročni cerkvi Marije Vnebovzete Olimje… posebno doživetje.

Pater nam je opisal župnijsko cerkev Marijinega vnebovzetja, ki je baročna romarska cerkev s črno-zlatimi oltarji. Cerkev krasi doprsni kip blaženega Antona Martina Slomška. Posvečena je Marijinemu vnebovzetju in je bila v začetku namenjena predvsem romarjem. V njen je eden največjih zlatih baročnih oltarjev v Sloveniji. Cerkev je del samostanskega kompleksa Minoritskega samostana Olimje, ki stoji že od 11. stoletja. V Olimje so se leta 1663 naselili patri pavlinci, ki so začeli s sistematičnem proučevanjem zelišč. Nekateri menihi so se povsem posvetili zdravilstvu, gojili in nabirali so zdravilne rože in iz njih pripravljali zdravila. V pritličju samostana so uredili prostor, ki ga danes imenujemo »Stara lekarna«. Leta 1990 so se v samostan naselili redovniki minoriti, ki so oživili tudi tradicijo samostanskega lekarništva. V samostanu je tretja najstarejša lekarna v Evropi s svojimi izredno sporočilnimi freskami. Pred samostanom se nahaja vrt zdravilnih rastlin. Ob vrtu je sprehajalna pot in gredice na katerih je posajenih okrog dvesto primerkov zdravilnih rastlin. Označene so s slovenskim in latinskim imenom, kateri deli rastlin služijo v zdravilne namene in za kakšne bolezni se uporablja.

Sprehodili smo se še do čokoladnice Syncerus, kjer so nam predstavili proizvodnjo čokolade ter njihove pregrešno dobre specialitete. Sledila je degustacija črnih ploščic, ki so se topile v naših ustih.

Odpravili smo se do Term Olimia, si ogledali filmček o celoviti wellness ponudbi z najprestižnejšim Wellnessom Orhidelia, zdravstveni programi, vodnimi doživetji, razvajanju v svetu savn, možnosti rekreacije, čist zrak in mir. Ležijo v Obsotelju, v osrčju Kozjanskega. Po ustnem izročilu so zdravilno vodo iz teh krajev poznali že Kelti in Rimljani, vodo v zdravilne namene pa naj bi izkoriščali tudi pavlinci iz Olimja. Ta blagodejno deluje na revmatična obolenja, kožne bolezni, arterijsko obtočne motnje, stanja po operativnih posegih in poškodbah kosti in mišic. Tu lahko vsakdo najde svoj prostor za razvedrilo, razmišljanje in počitek. Za lahkotnost bivanja v Termah Olimia je poskrbljeno v dveh visoko kvalitetnih hotelih s štirimi zvezdicami - v Wellness Hotelu Sotelia, nagrajenem s Plečnikovo nagrado in v prenovljenem Hotelu Breza. Zasnovana sta za tiste, ki zahtevajo najboljše in si želijo tesne povezanosti z naravo. Tu sta še Aparthotel Rosa in Kamp Natura s štirimi zvezdicami, za vse, ki bežite pred hotelskim vzdušjem, pa vam zatočišče ponuja apartmajsko naselje Vas Lipa s tremi zvezdicami.

Očarani od vseh lepot zdraviliškega turizma, smo se posedli v jedilnici hotela Breza ter poskrbeli še za naše želodčke s samopostrežnim kosilom. Na poti nazaj v Rogaško Slatino smo veselo prepevali ob spremljavi Marinke in harmonike.

Vtisi stanovalcev o izletu...

Ogrizek Mirko: Bilo je super, ni mi žal, da sem se izleta udeležil, najlepše je bilo ko sem » popeval« in ko sem se slikal skupaj z županom.

Sajko Cita : Zelo lep izlet, bi še ponovila.

Kosevski Charlotte: Kljub težkemu transportu z vozičkom, sem vesela, da sem se izleta udeležila.

Zbil Amalija: Izlet ji bo še dolgo ostal v lepem spominu, sploh obisk župana, ki je igral na harmoniko in obisk čokoladnice.

Lah Sonja: Že velikokrat sem obiskala Olimjein tudi tokrat je bilo zelo lepo, sploh ogled lekarne in cerkve.