Delovna terapija in funkcijsko usposabljanje ob glasbi

13. maj 2019

Delovni terapevtki v Pegazovem domu sva pričeli voditi gibalno – plesne aktivnosti, strokovno imenovane FUNB (funkcijsko usposabljanje ob glasbi) in tako vnesli zanimivo dopolnitev v že zelo pester nabor aktivnosti. Stanovalke in stanovalci so navdušeni.

Vpliv gibalno plesne aktivnosti (FUNB) na telesne funkcije in spretnosti izvedbe je pri starostnikih velik, saj zmanjšuje stres, vpliva na dobro počutje, na boljšo samopodobo, na obseg in kakovost gibanja, na telesno predstavo, zmanjšuje bolečine, sprošča, vpliva na čustveno izražanje, omogoča vključenost, zmanjšuje socialno izolacijo, vpliva na kakovost življenja, na vzdržljivost, veča obseg gibanja, izboljša kontrolo drže in ravnotežja, mišično moč in tonus,… in kar je za stanovalke in stanovalce tudi pomembno – hitro mine, ker je gibanje ob glasbi zelo prijetno.

Stanovalke in stanovalci na vitalnih stanovanjskih skupinah so povedali, da ni tako preprosto, kot izgleda in da se celo spotijo zraven. FUNB izvajamo tudi na skupinah oseb z demenco. Osebe pri aktivnosti kljub svoji diagnozi zelo sodelujejo in jasno pokažejo ugodje. Ob plesu zapojemo tudi ljudske pesmi, ki pričarajo spomine. Terapevtska vadba je posebej namenjena tistim mišičnim skupinah, ki ob neaktivnosti hitro propadejo in je pomembno, da jih v starosti vzdržujemo. (Mateja Fidler in Valentina Jecl, delovni terapevtki).