Citrarka Jasmina Levičar ter Zveneče jelše za radost srca

25. oktober 2018

Jasmina Levičar vodi študijski krožek pri UTŽO Šmarje pri Jelšah – pevsko skupino z imenom Zveneče jelše. V Pegazovem domu prebiva njen stric Maks, ki je danes dopolnil 78 let in Jasmina mu je pripravila čudovito praznovanje, na katerega smo bili povabljeni prav vsi.

Jasmina je takole pričela plesti spomine iz Maksovega življenja: »Pred davnimi časi sta na Gori živela Maks in Fanika. Takrat je bilo življenje popolnoma drugačno, kot ga imamo sedaj. Da so bile njive zorane je skrbela krava Sivka, v štali so se oglašali prašiči, pa nekaj kokoši je bilo za jajca in za kakšno nedeljsko kosilo. Pes Runo je veselo skakljal okrog gospodarja, ki je ravno sekal drva. Sin Vili mu je prihitel pomagati in hitro odnesel drva v peč, v kateri je že dišalo po kruhu. Vsa družina se je zbrala za mizo in mama je blagoslovila hrano. V njihovih srcih pa so zvenele  pesmi… in zvenele so pesmi skozi celo dopoldne.«

Kar prehitro je Jasmina dejala: »Dragi poslušalci. Upam, da smo vas z zgodbo in s pesmijo popeljali v lepe spomine. Predvsem pa danes želimo polepšati dan mojemu stricu Maksu, ki praznuje rojstni dan. Cenjeni poslušalci, hvala ker ste nam prisluhnili, vendar presenečenj še ni konec. Dragi stric, pripeljali smo tudi tvojega bratranca Lojzeta Pinozata, ki je prava zakladnica starih ljudskih pesmi in pripravljen jih je z nami deliti. Lojze, oder je vaš.

Bilo je čudovito dopoldne, napolnjeno s čustvi, tako, da smo jokali, se smejali in vriskali. Hvala Jasmini Levičar in pevkam ter pevcem Zveneče jelše za lepe občutke ter radost v srcih ob poslušanju igranja na citre, harmoniko, kitaro in petje.