Dogodki

Stran 1 od 110 (Vseh vnosov: 1312)

Pozdrav poletju

24. junij 2021

Letošnje poletje nas razvaja z rekordnimi temperaturami in obilo sonca. Koledarsko poletje se je začelo 21. junija in ta dan smo želeli v Pegazovem domu še posebej obeležiti. Poletje naznanja začetek počitnic, dolgih sprehodov po parku in uživanja na sončnih žarkih. 

Pozdrav poletju je bila uvodna prireditev v pestro dogajanje v Pegazovem domu, saj bo med »počitnicami« pri nas zelo veselo. V planu imamo kar nekaj različnih aktivnosti in prireditev. Na začetku dogodka je navzoče pozdravila direktorica Kristina Kampuš in  zaželela lep začetek poletja, ki naj traja čim dlje, saj nas je predolgo spremljalo slabo vreme in dež! Napovedala je osrednjega gosta, Vlada Nunčiča, ki je zaigral na prav posebna inštrumenta.

Po pozdravu direktorice je sledila telovadba z različnimi pripomočki, ki smo jih pripravili terapevti Ivan, Mateja in Tina. Vadba je potekala ob glasbi in se je stopnjevala, da so se stanovalci dodobra razmigali in pripravili na vroče poletje. 

Z nami je bil lajnar in izdelovalec historičnih glasbil Vlado Nunčič, ki je ob zvokih lajne in ljudskih pesmi ponesel stanovalce v mladost. Povedali so, da že zelo dolgo niso slišali zvoka lajne in opreklja. Vlado Nunčič je umetnik, ki igra s srcem in širi ljudske šege in navade. V drugem delu nastopa je stanovalce povabil, da so se pridružili ob petju ljudskih pesmi. Kljub visokim temperaturam so stanovalci z veseljem prepevali. Zraven ljudske glasbe spada tudi ples, ki po izročilu odraža večni krog življenja in ljudi polni s čudovitimi energijami. 

Naj traja poletje, naj traja petje… 

Otvoritev fotografske razstave Nikogaršnja zemlja

23. junij 2021

Stene avle Pegazovega doma tokrat krasijo fotografije znane fotografinje, sicer domačinke Ines Krivec. V torek, 22.6. je potekala otvoritev razstave Nikogaršnja zemlja. Fotografije so nastale v romskem naselju Kuršanec v Čakovcu in govorijo zgodbo o  strpnosti, integraciji, drugačnosti in postavljajo vprašanje o problematiki lastništva: "Čigava je pravzaprav zemlja?" V naselju Kuršanec prebiva 1341 Romov, še vedno nimajo elektrike, vode in kanalizacije.

»Ura v knjižnici je prehitro minila«

17. junij 2021

Na vroč junijski dopoldan smo se odpravili na obisk k sosedom v Knjižnico Rogaška Slatina. Tam nas je pričakala direktorica mag. Nataša Koražija, ki nam je nazorno predstavila knjižnico z vsem svojim delovanjem. Popeljala nas je mimo knjižnih regalov do sobe z domoznanskimi gradivi. Gospod Berk je na steni takoj opazil sliko Anine kapelice, ki jo je naslikala slikarka Kočica. Nad sliko je bil tako navdušen, da je izrazil željo, da bi jo tudi sam poskusil narisati.

Zajtrk na terasi skupine Zarja

17. junij 2021

»Tako lepega jutra pa že dolgo ne« so dejali stanovalci skupine Zarja. Zajtrk je namreč potekal na terasi skupine

Gospodinja Vida praznuje

16. junij 2021

Gospodinja Vida je vesela Sladkogorčanka, ki vestno skrbi za stanovalke in stanovalce skupine Ob potoku. V ponedeljek je praznovala rojstni dan in je naročila harmonikarko Marinko, napekla potic in peciva, poskrbela za rujno kapljico in praznovanje v velikem slogu se je začelo. Vsi ji od srca želimo zdravja, veselja, lahkotnih korakov in naj se ji dobrota stotero povrne.

Sladoledni dan na demencah

16. junij 2021

Prišel je prvi letošnji  vročinski val in s stanovalci smo razmišljali kako ga bomo najlažje premagali… Klima in senca sicer pomagata, vendar nič ne ohladi bolje, kot sladoled! Že zjutraj so stanovalke iz skupin Spominčica in Zarja pripravile sadno kupo, kateri so dodale pikico svoje ljubezni in nastala je prava poslastica! 

Ob poslušanju ptičkov na terasi in čudoviti kulisi v ozadju so zaposlene stanovalcem iz demenc postregle sadno kupo s sladoledom, po vrhu pa še smetano. Kar naenkrat je nastala tišina… »To je nekaj najboljšega« je povedala stanovalka Karolina iz skupine Zarja. 

In kaj je recept, da premagaš vročinski val: sladoled, druženje in smeh!

Poletna tombola

16. junij 2021

V sredo, 16. 6., so se stanovalci družili ob igranju tombole na odprti terasi v pritličju doma. Dolgo in nestrpno so čakali na prvega zmagovalca, ki je imel obkrožena vsa števila na lističu. Gospod Mirko je prejel prvo nagrado. Vsi so mu zaploskali in se veselili z njim. Kmalu za tem sta gospod Vinko in gospa Cvetka hkrati zaklicala: «Tombola«.  Prve poletne tombole so se razveselili vsi stanovalci, še posebej pa tisti trije, ki jim je bila sreča najbolj naklonjena.   

Rožmarin za spomin

15. junij 2021

Hortikulturna terapija na skupinah oseb z demenco pomaga doseči boljše počutje, ohranja telesno in  duševno zdravje, spodbuja socialen stik, spodbuja občutek skrbi za rastline. Osebe preko smiselne aktivnosti spodbujamo k samostojnosti. Vpliva na vsa senzorna področja preko tipanja, vohanja, gledanja in okušanja rastlin. 

Klovnesa Mafalda v energičnih ritmih

15. junij 2021

Rdeči noski nadaljujejo z virtualnimi obiski tudi v juniju, tako smo spoznali Mafaldo. Prostor je pokal od smeha, ko nas je učila španščine, saj je gospa Olga dejala, da njena hči živi v Španiji. In usoda je hotela, da je tudi Mafalda živela nekaj časa v Madridu. In smo se učili Hola, Como estas, Bien… plesali flamenco in poleteli z Volare. 

Za vsako bolezen raste rož’ca

13. junij 2021

V kavarni doma so stanovalke in stanovalci ob poslušanju predavanja Špele Pogelšek preko spletnega omrežja obirali Kamilice, ki jih je prinesla delovna terapevtka Mateja. Stanovalke so pripovedovale različne zgodbe kako so sebi in svojim bližnjim lajšale različne težave s kamiličnimi pripravki. 

Kamilica je najbolj znana in zelo priljubljena zdravilna rastlina. Leta 1570 jo je prvi opisal zeliščar Hieronymus Bock, ki je zapisal, da ga ni boljšega zdravnika, kot kamilice. Pri kamilicah se nabirajo cvetovi, cvetni popki, nežni listi in zgornji del mehkega stebla. Pomembno je tudi shranjevanje in sušenje, saj lahko kamilica izgubi zdravilno moč. Kamilice so stanovalke skrbno obrale in jih dale sušit za čaj. 

Ob koncu dela so popili svež kamiličen čaj, ki deluje pomirjajoče na organizem, uravnava krvni sladkor in pomaga pri prehladu. Saj veste kako pravijo: »za vsako bolezen raste rož'ca«!

100. jubilejni koncert Fantov z vasi

10. junij 2021

Tone Plevčak, Mraz Janez, Turnšek Franci, Živičnjak Slavko in Korez Toni so ljudski pevci, imenovani Fantje z vasi. Prihajajo iz Kostrivnice in prepevajo stare ljudske pesmi, ki ne smejo v pozabo. Odločili so se obiskati vseh 125 slovenskih domov in 100. jubilejni koncert so pripravili pred domačim občinstvom v Pegazovem domu. Za njimi je bogata turneja, ki obsega 9.050 km, poslušalo jih je že 4.800 ljudi.

Tone Plevčak, ki je vodja zbora s pozitivnimi in humornimi vložki med pevskim programom ganljivo napove pesmi, ki so stanovalcem zelo poznane, nekatere pa tudi ne. S ponosom pripoveduje o značilnostih Rogaške Slatine in dosežkih na raznih področjih ter načrtih za prihodnost. Stanovalci so z zanimanjem prisluhnili, tudi peli z njimi in marsikateri stanovalki se je ob nostalgiji in emocijah utrnilo nekaj solz. Za presenečenje je bil danes z njimi muzikant Jože Korez in lepo jih je bilo videti pripeti in odpeti, kot fantje nekoč na vasi. Koncert je trajal eno uro in poslušalci smo bili zelo navdušeni, tako, da se jim vsem od srca zahvaljujemo. Z izbranimi besedami se je zahvalila direktorica Pegazovega doma, Kristina Kampuš ter jim izročila zahvale in dejala, da jim želi, da dočakajo 100 let in do takrat zapojejo še mnogo lepih slovenskih pesmi in polepšajo dneve poslušalcem. Božena Bofulin je poudarila, da so stanovalcem takšni nastopi zelo dragoceni.

Ana Jevšenak.: » Nastop fantov z vasi mi je segel do srca. »

Sonja Lah: » Meni je bil všeč vezni tekst, gospod Tone je tako lepo napovedoval pesmi, šlo mi je kar na jok«.

Naj živi Pegazovo prijateljstvo

4. junij 2021

V sredo, 02.06.2021, je v Pegazovem domu potekalo tretje srečanje Pegazovih prijateljev. Pegazovo prijateljevanje je projekt, ki v domu uspešno poteka že od leta 2013. Namenjen je druženju stanovalcev in zaposlenih, med katerimi so se stkale že prave prijateljske vezi. 

Stran 1 od 110 (Vseh vnosov: 1312)

Stopite v stik

Pegazov dom
Celjska cesta 11
3250 Rogaška Slatina
03 818 55 00
tajnistvo@pegazov-dom.si
pegazov-dom.si

Uradni podatki

Comett domovi d.o.o.
Pegazov dom Rogaška Slatina
ID za DDV: SI83737766
IBAN: SI 56 05100-8015067390 (ABANKA d.d.)

Sledite nam

Desktop5.jpg
Retro permakultura za manj demence